Wielokrotnie przymierzałam się do wypróbowania przepisu, który już od dawna krąży w internecie, ale nie ukrywam, że z pewną dozą nieśmiałości 😉
Myślałam: gotować tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować mięso. Aż w końcu zdecydowałam - teraz albo nigdy.
I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ, bo szynka jest rewelacyjna.
Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki. Super smakuje z chrzanem lub z ogórkiem kiszonym, a polewając ją sosem otrzymamy rewelacyjne danie obiadowe ❤
Składniki:
- szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg)
- 2 litry wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- ½ łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 5 ziarenek jałowca
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy
sól, pieprz ziołowy, cukier, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy . Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie,
listki laurowe i jałowiec.
Szynkę myjemy. O ile jest to ładny
okrągły kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza szynka nie jest idealnie okrągła to przed
włożeniem do garnka należy ją związać kuchennym sznurkiem, aby nadać jej ładnieszy kształt. Garnek stawiamy na małym ogniu
i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od momentu zagotowania przez 5-7 minut, po czym wyłączamy gaz
i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie ponownie włączamy gaz pod garnkiem i znowu doprowadzamy do
wrzenia. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i zostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia.
Witam Helenko. Też robię czasami tym sposobem szynkę , robię tak samo też schab. Polecam szczerze Twoim czytelnikom.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Danusiu - następny do wypróbowania czeka w kolejce właśnie schab :-) :-)
OdpowiedzUsuńHelena a gdzie moge kupic taka szyneczke do ugotowania?
OdpowiedzUsuńNie wiem Moniko gdzie mieszkasz: czy w PL czy w UK :-) w pl to chyba raczej nie ma problemu z zakupem mięska ;-) pewnie więc w UK. Ja kupuję mięso w polskich delikatesach (gdzie pracuję )
Usuńaile czasu trzeba gotować szynkę jeśli jest trochę zamrożona??
OdpowiedzUsuńHmm.. trudno mi dokładnie powiedzieć, ale ja wydłużyłabym po prostu pierwszy etap gotowania o dodatkowe 10 minut a potem już bez zmian :)
UsuńPo raz pierwszy robiłam szynkę z takim czasem gotowania ...przyznaje że z lekką nie pewnością... efekt jest taki że jestem zadowolona GORĄCO POLECAM !!!
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że ja też podchodziłam do przepisu z pewną ... dozą nieśmiałości :-) a tu - strzał w 10-tkę :) Czasem warto ryzykować :)
UsuńMam szynkę 3 kilogramową jak zrobię Twoim sposobem nie będzie surowa w środku?
OdpowiedzUsuńPrzepis i proporcje wypróbowałam kilkakrotnie na szynce i schabie o wadze do 1.5kg. Szynka 3 kg jest jeszcze raz tak duża, więc na pewno trzeba podwoić ilość przypraw i czas gotowania. Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, czy szynka wtedy będzie ugotowana w środku, bo nigdy nie gotowałam tak dużej.
UsuńUgotowałam 2 tygodnie temu wg tego przepisu ! Rewelacja ! Spróbujcie koniecznie ! Pycha ! Maria
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :)) pozdrawiam!
Usuń