poniedziałek, 24 marca 2014

GOTOWANA SZYNKA

 Wielokrotnie przymierzałam się do wypróbowania przepisu, który już od dawna krąży w internecie,  ale nie ukrywam, że z pewną dozą nieśmiałości 😉
Myślałam: gotować tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować mięso. Aż w końcu zdecydowałam - teraz albo nigdy.
 I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ, bo szynka jest rewelacyjna. 
Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki. Super smakuje z chrzanem lub z ogórkiem kiszonym, a polewając ją sosem otrzymamy rewelacyjne danie obiadowe ❤


Składniki:
  • szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg)
  • 2 litry wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • ½ łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek  jałowca 


Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz ziołowy, cukier, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy . Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe i jałowiec.
Szynkę myjemy. O ile jest to ładny okrągły kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza szynka nie jest idealnie okrągła to przed włożeniem do garnka należy ją związać kuchennym  sznurkiem, aby nadać jej ładnieszy kształt. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od momentu zagotowania przez 5-7 minut, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin.  Po tym czasie ponownie włączamy gaz pod garnkiem i znowu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i zostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia. 




12 komentarzy:

  1. Witam Helenko. Też robię czasami tym sposobem szynkę , robię tak samo też schab. Polecam szczerze Twoim czytelnikom.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu - następny do wypróbowania czeka w kolejce właśnie schab :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Helena a gdzie moge kupic taka szyneczke do ugotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Moniko gdzie mieszkasz: czy w PL czy w UK :-) w pl to chyba raczej nie ma problemu z zakupem mięska ;-) pewnie więc w UK. Ja kupuję mięso w polskich delikatesach (gdzie pracuję )

      Usuń
  4. aile czasu trzeba gotować szynkę jeśli jest trochę zamrożona??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm.. trudno mi dokładnie powiedzieć, ale ja wydłużyłabym po prostu pierwszy etap gotowania o dodatkowe 10 minut a potem już bez zmian :)

      Usuń
  5. Po raz pierwszy robiłam szynkę z takim czasem gotowania ...przyznaje że z lekką nie pewnością... efekt jest taki że jestem zadowolona GORĄCO POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, że ja też podchodziłam do przepisu z pewną ... dozą nieśmiałości :-) a tu - strzał w 10-tkę :) Czasem warto ryzykować :)

      Usuń
  6. Mam szynkę 3 kilogramową jak zrobię Twoim sposobem nie będzie surowa w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis i proporcje wypróbowałam kilkakrotnie na szynce i schabie o wadze do 1.5kg. Szynka 3 kg jest jeszcze raz tak duża, więc na pewno trzeba podwoić ilość przypraw i czas gotowania. Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, czy szynka wtedy będzie ugotowana w środku, bo nigdy nie gotowałam tak dużej.

      Usuń
  7. Ugotowałam 2 tygodnie temu wg tego przepisu ! Rewelacja ! Spróbujcie koniecznie ! Pycha ! Maria


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał :)) pozdrawiam!

      Usuń