czwartek, 9 stycznia 2014

CIASTECZKA KRUCHO-DROŻDŻOWE

 Myślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. 
Są pyszne i tyle. 
Polecam gorąco!




Składniki:
  • 40 dkg mąki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 dkg drożdży
  • 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia
  • 2 łyzki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • marmolada

Wykonanie:


Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody.  Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady lub powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.