Nie uważacie, że surówki z pekinki są fantastycznym pomysłem na obiadowy dodatek? Mięciutkie, chrupiące, szybkie do zrobienia no i oczywiście pyszne. O ile tylko mamy w domu pekinkę, to kombinacji na
pyszną surówkę są tysiące.
U mnie znajdziecie wcześniejsze przepisy na surówkę z pekinki, jajek i pomidora, zieloną surówkę z pekinki, groszku i ogórka, surówka z pekinki, marchewki i pędów bambusa, surówka z pekinki, marchewki i selera naciowego.
Dziś dorzucam do kolekcji kolejny przepis:))
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 średnie marchewki
- 1 mała puszka kukurydzy (200g)
- 2 -3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku oraz majonez i jogurt. Po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 30 minut.
No i bardzo fajny przepis Helenko. Zawsze w słoiku zostają mi 3- 4 ogórki, coś tam z kukurydzy i zdechłe marchewki, więc przepis bardzo się przyda- nazwę go resztkowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie.