niedziela, 7 grudnia 2014

SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHWI,KUKURYDZY I OGÓRKA KONSERWOWEGO

Nie uważacie, że surówki z pekinki są fantastycznym pomysłem na obiadowy dodatek? Mięciutkie, chrupiące, szybkie do zrobienia no i oczywiście pyszne. O ile tylko mamy w domu pekinkę, to kombinacji na 
pyszną surówkę są tysiące. 
Dziś dorzucam do kolekcji kolejny przepis:))





Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała puszka kukurydzy (200g)
  • 2 -3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier




Wykonanie: 


Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku oraz majonez i jogurt. Po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 30 minut.







1 komentarz:

  1. No i bardzo fajny przepis Helenko. Zawsze w słoiku zostają mi 3- 4 ogórki, coś tam z kukurydzy i zdechłe marchewki, więc przepis bardzo się przyda- nazwę go resztkowym.
    Pozdrawiam wieczornie.

    OdpowiedzUsuń