poniedziałek, 1 grudnia 2014

PAPPARDELLE Z CEBULĄ, BOCZKIEM I SEREM

Jeśli wpadniecie  po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis.
Prosto, szybko i smacznie :) 




Składniki:

  • 200g makaronu pappardelle
  • 2 cebule
  • 200g chudego boczku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz
  • starty parmezan


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować.
Na rozgrzanej oliwie  podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do której dodajemy po chwili pokrojony boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem.



4 komentarze:

  1. Helenko, kiedy widzę Twoje przepisy, za każdym razem mam ochotę od razu pobiec do kuchni i zrobić ! :) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, robiłam podobne tylko z makaronem łazankowym. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj.. przypomniałaś mi o istnieniu łazanek :)) Dzięki :)

      Usuń