Dziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety. Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie!
Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić.
Nie tracą one na swoich walorach smakowych.
Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej.
- 2 szkl mąki
- 1 szkl wody gazowanej
- 1 szkl mleka
- szczypta soli
- 4 całe jajka
jajka, bułka tarta - do panierowania
- 250 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 250 g mozzarelli
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej
Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Nie lepiej zapisać 1 papryka zolta niż dwa razy 1/2
OdpowiedzUsuńwkradł się błąd, dzięki za spostrzegawczość ;-))
Usuń