czwartek, 7 sierpnia 2014

GULASZ Z KARK脫WKI

Klasyczny gulasz z kark贸wki 馃挆 
Du偶e kawa艂ki mi臋sa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... 
Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna 馃槈





Sk艂adniki:
  • 1 kg kark贸wki
  • 2 du偶e cebule
  • 2 z膮bki czosnku
  • przyprawa do kark贸wki
  • s艂odka papryka
  • s贸l
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • bulion
  • olej
  • ew. 艂y偶ka m膮ki do zaci膮gni臋cia sosu
Wykonanie:

Kark贸wk臋 kroimy na do艣膰 du偶e kawa艂ki. Posypujemy przypraw膮 do kark贸wki, majerankiem, papryk膮. Mieszamy, aby ka偶dy kawa艂ek obtoczony by艂 w przyprawach i wk艂adamy do lod贸wki na 2h (jak mamy mo偶liwo艣膰 mo偶emy w艂o偶y膰 na ca艂膮 noc). Olej rozgrzewamy do艣膰 mocno. Na rozgrzanym oleju podsma偶amy kawa艂ki kark贸wki, obracaj膮c je z wszystkich stron. Nast臋pnie dodajemy pokrojon膮 cebul臋 oraz posiekany czosnek. Ca艂o艣膰 podsma偶amy mocno ci膮gle mieszaj膮c. Gdy ju偶 mi臋so porz膮dnie si臋 przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik mia艂 pi臋kny, ciemny kolor) zalewamy ca艂o艣膰 bulionem (tak, aby przykry艂 on mi臋so), dorzucamy li艣膰 laurowy, ziele angielskie, troch臋 soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywk臋 i dusimy jeszcze troch臋 w celu odparowania bulionu i zag臋szczenia sosu. Na koniec je艣li nasz sos nie jest odpowiednio g臋sty, a taki lubimy, zaci膮gamy go 艂y偶k膮 m膮ki rozrobion膮 w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kasz膮, razowym makaronem lub gnocchi.



Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz