poniedziałek, 11 sierpnia 2014

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI

Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... 
Zapraszam 😍




Składniki:
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

  • powidła śliwkowe do nadzienia


Wykonanie:

Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły) lub minimalnie nagrzany piekarnik. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić go na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.




9 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają... Musiały być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham wszystko co drożdżowe, więc rogaliki powiem nieskromnie baardzo mi smakowały :))

      Usuń
  2. Mmmmm, moje ulubione, schrupałabym kilka jeszcze ciepłych, smaki mojego dzieciństwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepieknie, ładniejsze niż ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pysznego i pięknego!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :-) poczestuje się :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ zgrabne! Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń