piątek, 16 maja 2014

IDEALNE JAJKO W KOSZULCE. NA GRZANCE

Pyszny pomysł na leniwe śniadanie, kiedy nie śpieszymy się do pracy,
 i mamy możliwość połechtać nasze kubki smakowe czymś lepszym niż tylko wypita na szybko mała czarna 🍵
Jajko w koszulce - z obowiązkowo płynnym żółtkiem, podane na ciepłej, chrupiącej grzance ... to uczta dla podniebienia 😋
Do tego tylko kubek kawy zbożowej z mlekiem i ... świat jest piękny ❤



Składniki:
  • chleb żytni (albo taki, jaki lubimy)
  • jajka (ilość zależna od apetytu)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu, ew. cytryny

Wykonanie:

Chleb podgrzewamy w tosterze lub na suchej patelni z obu stron do zrumienienia. Taki ciepły czasami posypuję odrobiną startej mozzarelli, która fajnie się rozpłynie. W garnku zagotowujemy wodę z octem (2l wody + 1 łyżka octu). Chodzi o to, aby zakwasić wodę, dzięki temu jajko ładniej się zetnie.
Na spodeczek rozbijamy jajko. Do lekko wrzącej wody wlewamy jajko ze spodeczka. Następnie staramy się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę i podajemy z ulubonymi dodatkami ❤



Wersja z podsmażonym plastrem boczku i pieczarkami: 





2 komentarze:

  1. Zrobilam jajko w koszulce ale z dodatkiem wedzonego lososia,bowiem ja nie jem generalnie miesa.Smakowalo znakomicie!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Ewuniu zdjęcie, niesamowicie apetyczne to Twoje jajeczko było :)

      Usuń