Mięso mielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad.
A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :) I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia .
Do tego puszysta otoczka ryżu ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej?
Składniki: Na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- oregano
- 1/2 l. bulionu
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- olej
- woreczek ryżu (100 g)
- ew. łyżka ukwaszonej śmietany
Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, oregano i ew. szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietany, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem.
uwielbiam pulpety, w sosie pomidorowym tym bardziej! :)
OdpowiedzUsuń