wtorek, 11 marca 2014

PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU

Mięso mielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad. 
A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :)  I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . 
Do tego puszysta otoczka ryżu  ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej?



Składniki: Na pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Na pomidorowy ryż:
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oregano
  • 1/2 l. bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • olej
  • woreczek ryżu (100 g)
  • ew. łyżka ukwaszonej śmietany
Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, oregano i ew. szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietany, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy.  Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem. 





1 komentarz: