niedziela, 29 grudnia 2013

APEROL ORANGE

Aperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być składnikiem orzeźwiającego drinka o nazwie Aperol Spritz.
Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera:
2 x Aperol
3 do 4 x Prosecco (włoskie wino musujące)
woda sodowa
kostki lodu
plaster pomarańczy
Mój drink z Aperolem został wzbogacony o sok pomarańczowy, co nadało mu lekkości.



Składniki:
  • 2 x Aperol
  • 2 x sok pomarańczowy
  • 1x woda gazowana
  • plaster pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, nalać do kieliszka, udekorować plastrem pomarańczy.


MOJA WERSJA SAŁATKI GYROS

Sałatka gyros jest popularna już od ... ho ho wieeelu lat. 
I każdy ma swój żelazny przepis na tę pyszną sałatkę. Niektórzy dodają majonez wymieszany z ketchupem (np. ja), inni tylko sam ketchup, sałatki różnią się tez między sobą składnikami ... i... dobrze. Dzięki temu mamy wiele odmian tej smakowitej sałatki. 
Dziś podaję mój przepis sałatkę:



Potrzebujemy do niej:
  • 1 małą kapustę pekińską
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • 3 łyzki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • odrobina pieprzu
  • przyprawa gyros
  • olej

Wykonanie:

Pierś kroimy na małe kawałki, obsypujemy przyprawą gyros i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.  W tym czasie szatkujemy kapustę pekińską, odcedzamy kukurydzę, kroimy w paseczki ogórki konserwowe. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pierś z kurczaka, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. W dużej salaterce przekładamy warstwowo: usmażonego kurczaka, pekinkę, majonez wymieszany z ketchupem, kukurydzę, ogórki - aż do wyczerpania składników. Sałatkę chłodzimy w lodówce co najmniej 2h.