piątek, 20 grudnia 2013

PIERNIKI Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI





Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników. 
 Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni (u mnie zazwyczaj w metalowej puszce) są miękkie i  bardzo aromatyczne.
Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie listopada.
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, chociaż można znaleźć go na wielu innych blogach.



Składniki:
  • 500 g miodu naturalnego 
  • 1 i 1/3 szklanka cukru 
  • 250 g masła 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka 
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g przyprawy do piernika

Wykonanie: 
Miód, cukier i masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do  całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz płynną, wystudzoną zawartość rondelka. Ciasto starannie wyrobić (mikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.
Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia,  następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki.
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu.



PIERNICZKI Z POWIDŁAMI

Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ. Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne 😉
 Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie, które piekłam dotychczas. 
  Nie są twarde, i nie twardnieją po kilku godzinach, 
a smakiem przypominają babciny piernik... ❤
 Ich smak i aromat jest niepowtarzalny!
I to nadzienie z domowych, śliwkowych powideł ... 


Składniki:
  • 250 g miodu (miałam wielokwiatowy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 40 g przyprawy korzennej do piernika 
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:

W garnuszku rozgrzewamy miód, cukier i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka,przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
Po upływie wyznaczonego czasu na leżakowanie przenosimy ciasto na stolnicę (blat kuchenny) posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 5mm (ja podzieliłam sobie ciasto na 4 części i każdą wałkowałam oddzielnie) i wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek)  z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. 

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków .

Na lukier:
  • 1 białko  jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 krople olejku migdałowego
Na polewę czekoladową:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki  masła