pi膮tek, 20 grudnia 2013

PIERNICZKI Z POWID艁AMI

Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ. Pomy艣la艂am: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne 馃槈
 Jak偶e si臋 myli艂am ... te pierniczki pokona艂y wszystkie, kt贸re piek艂am dotychczas. 
  Nie s膮 twarde, i nie twardniej膮 po kilku godzinach, 
a smakiem przypominaj膮 babciny piernik... ❤
 Ich smak i aromat jest niepowtarzalny!
I to nadzienie z domowych, 艣liwkowych powide艂 ... 


Sk艂adniki:
  • 250 g miodu (mia艂am wielokwiatowy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g mas艂a
  • 0.5 kg m膮ki pszennej
  • 2 jajka
  • 1.5 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 40 g przyprawy korzennej do piernika 
  • powid艂a 艣liwkowe

Wykonanie:

W garnuszku rozgrzewamy mi贸d, cukier i mas艂o, a偶 do ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w. Studzimy. Do miski przesiewamy m膮k臋, dodajemy jajka,przypraw臋 do piernika, s贸l oraz sod臋 oczyszczon膮 rozpuszczon膮 w mleku. Dok艂adnie wyrabiamy. Misk臋 przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ch艂odne miejsce na 5-6 tygodni.
Po up艂ywie wyznaczonego czasu na le偶akowanie przenosimy ciasto na stolnic臋 (blat kuchenny) posypany m膮k膮. Rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok 5mm (ja podzieli艂am sobie ciasto na 4 cz臋艣ci i ka偶d膮 wa艂kowa艂am oddzielnie) i wycinamy k贸艂ka. Na 艣rodek ka偶dego k贸艂ka nak艂adamy niewielk膮 ilo艣膰 powide艂 i przykrywamy drugim k贸艂kiem. Foremk膮 o dowolnym kszta艂cie (z braku foremek do piernik贸w wykrawa艂am foremk膮 do babeczek)  z naszych sklejonych 2 k贸艂ek wycinamy pierniczki. 

Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polew膮... chocia偶 dla mnie pyszne s膮 i bez tych dodatk贸w :-)

Na lukier:
  • 1 bia艂ko  jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 krople olejku migda艂owego
Na polew臋 czekoladow膮:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 艂y偶ki  mas艂a

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz