Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ. Pomy艣la艂am: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne 馃槈
Jak偶e si臋 myli艂am ... te pierniczki pokona艂y wszystkie, kt贸re piek艂am dotychczas.
Nie s膮 twarde, i nie twardniej膮 po kilku godzinach,
a smakiem przypominaj膮 babciny piernik... ❤
a smakiem przypominaj膮 babciny piernik... ❤
Ich smak i aromat jest niepowtarzalny!
I to nadzienie z domowych, 艣liwkowych powide艂 ...
I to nadzienie z domowych, 艣liwkowych powide艂 ...
- 250 g miodu (mia艂am wielokwiatowy)
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g mas艂a
- 0.5 kg m膮ki pszennej
- 2 jajka
- 1.5 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 40 g przyprawy korzennej do piernika
- powid艂a 艣liwkowe
W garnuszku rozgrzewamy mi贸d, cukier i mas艂o, a偶 do ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w. Studzimy. Do miski przesiewamy m膮k臋, dodajemy jajka,przypraw臋 do piernika, s贸l oraz sod臋 oczyszczon膮 rozpuszczon膮 w mleku. Dok艂adnie wyrabiamy. Misk臋 przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ch艂odne miejsce na 5-6 tygodni.
Po up艂ywie wyznaczonego czasu na le偶akowanie przenosimy ciasto na stolnic臋 (blat kuchenny) posypany m膮k膮. Rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok 5mm (ja podzieli艂am sobie ciasto na 4 cz臋艣ci i ka偶d膮 wa艂kowa艂am oddzielnie) i wycinamy k贸艂ka. Na 艣rodek ka偶dego k贸艂ka nak艂adamy niewielk膮 ilo艣膰 powide艂 i przykrywamy drugim k贸艂kiem. Foremk膮 o dowolnym kszta艂cie (z braku foremek do piernik贸w wykrawa艂am foremk膮 do babeczek) z naszych sklejonych 2 k贸艂ek wycinamy pierniczki.
Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12 minut.
Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polew膮... chocia偶 dla mnie pyszne s膮 i bez tych dodatk贸w :-)
Na lukier:
- 1 bia艂ko jajka
- 1 szkl cukru pudru
- 2 krople olejku migda艂owego
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz