poniedziałek, 2 grudnia 2013

PASTA Z TUŃCZYKA, PAPRYKI I SELERA NACIOWEGO

Pastę zazwyczaj robię wtedy, kiedy już "przejadły" nam się wszelakie wędliny i sery i szuka się w lodówce czegoś innego jak to mawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :)




Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • mała cebula czerwona
  • mała cebula biała
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 zielonej papryki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy sarepskiej


Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce połączyć pokrojone w drobną kostkę: obie cebule, seler naciowy, paprykę. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać dokładnie i chłodzić w lodówce ok 1h, aby wszystkie składniki się przegryzły.