sobota, 30 listopada 2013

OMLET ZIEMNIACZANY

Taki pożywny ziemniaczany omlet to danie pasujące zarówno na śniadanie jak i obiad albo kolację. Wszystko zależy od naszego apetytu oraz upodobań żywieniowych. Jeden woli bardziej pożywne śniadanie, ktoś inny zadowoli się pospolitą owsianką :) 
Omlet ziemniaczany to także  fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam od obiadu.




Potrzebujemy do niego:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki mleka
  • olej

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym podać drobno posiekany ząbek czosnku (jeśli lubimy) i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dorzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (gat.sałatkowy, nie rozlatujący się). Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, sól, pieprz, paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się jajek na małym ogniu pod przykryciem.



 Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki.