niedziela, 24 listopada 2013

KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Z każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. 
Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. 
Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. 
Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami 😉


Składniki:
1,5 kg karkówki
przyprawa do karkówki
majeranek
ostra papryka
2 cebule
suszone grzyby
150 g pieczarek
olej
Na zalewę:
3 łyżki magi,
3 łyżek octu winnego,
4 łyżki koncentratu pomidorowego ,
7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów),
2 łyżeczki cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami  i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron.
Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. 




Warstwy  układać do wyczerpania składników.   
Następnie zalać wszystko zalewą.
Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni.


Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków:



i wersja z makaronem :))