czwartek, 21 listopada 2013

KALAFIOROWA. Z ZIEMNIAKAMI I LEKKIMI PULPECIKAMI

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup😎
Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie na jakimś  drobiowym. Czasami  też serwuję ją z  lekkimi mięsnymi pulpecikami, które sprawiają, że zupa staje się bardzo treściwa. Zawsze też dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sprawia, że zupa staje się aksamitna w smaku ... 



Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 3 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • śmietana 18%
  • natka lub koperek
Na pulpety:
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie udziec z indyka i szynka)
  • 1 jajko
  • trochę kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i  pokrojonymi w kostkę warzywami (oprócz ziemniaków). Gotujemy ok 10 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu.  Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy słodką 18% śmietanę. Oczywiście jeśli ktoś nie liczy kalorii, może dodać śmietanę 30% - zupa będzie jeszcze bardziej delikatna i śmietanowa.  Całość posypujemy sporą ilością zielonej natki lub koperku.