czwartek, 14 listopada 2013

BLOK CZEKOLADOWY

Ostatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i  ... baardzo smaczne :)
Blok czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) 
Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, 
ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki. 
Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.


Składniki :
  • 250 g mleka w proszku 
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 4 łyżki kakao 
  • 3/4k. kasi
  • 1/2 szkl. wody
  • aromat rumowy (kilka kropli)
  • 100g orzechów włoskich 
Wykonanie:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki , aż utworzy się gładka masa. Następnie lekko ją przestudzić, po czym dodać mleko w proszku i posiekane orzechy
. Dokładnie wymieszać, dodać kilka kropli aromatu i przełożyć na kwadratową blaszkę wyłożoną folią aluminiową (blok będzie wtedy niższy) lub do podłużnej keksówki (blok będzie wyższy) . Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny .