sobota, 26 października 2013

SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI

Sofficini - nie ukrywam, że dopiero niedawno wpadłam na przepis. 
Nawet nazwa była mi obca ... ale pewnie w zastraszającym tempie nadrobię zaległości, bo pokochałam je od pierwszego ... posmakowania.
 Dla tych, którzy nie bardzo kojarzą co to takiego już wyjaśniam 😍
 Sofficini to pierożki rodem z Włoch z ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy i co nam inwencja podsunie. Kto jeszcze nie robił - niech biegnie do kuchni, bo pierożki robi się bardzo szynko, a efekt.... efekt jest rewelacyjny! 
Polecam!
Po raz pierwszy znalazłam przepis TUTAJ i z tego przepisu korzystałam. Proszę nie przejmować się "luźnym" ciastem, które trzeba podsypać sporą ilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku.




Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Do panierowania:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • szczypta soli

Na farsz:
  • 8 plasterków chudej szynki
  • 200g pieczarek
  • mozzarella
  • sól do smaku
  • słodka i ostra papryka
  • ketchup

Szynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą na drobnych oczkach mozzarellę.


Wykonanie:

W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.