czwartek, 10 października 2013

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI

Typowe wiejskie jadło. 
Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie.  Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku.
 Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!




Potrzebujemy:

  • małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)
  • 200g chudego boczku
  • 200g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • masło sklarowane
  • koperek
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku.