czwartek, 10 października 2013

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI

Typowe wiejskie jadło. 
Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie.  Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku.
 Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!




Potrzebujemy:

  • małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)
  • 200g chudego boczku
  • 200g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • masło sklarowane
  • koperek
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku.



8 komentarzy:

  1. To dopiero wyżerka:)jak ja lubię takie jedzonka...mmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matulu ,ale to musi być pyszne.Na pewno to zrobię.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to cieszę się dziewczyny, że mam sprzymierzeńców w tym moim "chłopskim jadle". Pozdrowionka z jesiennej już Walii ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Co znajduje sie w miseczce? Przepis zapowiada sie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W miseczce jest mizeria :) Najbardziej pasowała mi do tego zestawu ;))

      Usuń
    2. Bardzo smaczne danie - Ja jednak podaje juz obrane ze skorki - Bo pozostale kartofle wykorzystuje na salaske np. jarzynowa ...

      Usuń
    3. Mój mąż też woli obrane, a uwielbiam tę skórkę na młodych ziemniaczkach :)

      Usuń