poniedziałek, 7 października 2013

GRZYBOWA Z GRZYBÓW SUSZONYCH. Z PULPETAMI Z INDYKA

Kocham zupy miłością bezgraniczną 😍,
 ale zazwyczaj jak to bywa, jedne więcej - inne mniej 😉
 Zupa grzybowa należy do tych pierwszych. 
Pamiętam, że w moim rodzinnym domu serwowana była jako zupa "czysta" ,lekko zaciągnięta śmietaną i podawana  na osobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie, bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie.
Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię.




Składniki:
  • borowiki (ja miałam suszone) - garść
  • 200g pieczarek
  • bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 400g mielonego z indyka
  • odrobina granulowanego czosnku
  • koperek
  • majeranek
  • śmietana 12%
  • 2 jajka
  • kasza manna
  • łyżka masła sklarowanego


Wykonanie:

Suszone borowiki moczymy w wodzie  ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno pokrojone pieczarki. Całość smażymy ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową  warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną śmietany, wcześniej zahartowanej. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem.