wtorek, 6 sierpnia 2013

UCIERANE BABECZKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ








 Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła 
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g. jagód
  • cukier waniliowy
Na kruszonkę:

1/3 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mąki 
  • Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami  mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone jagody i delikatnie mieszamy całość.  Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.