sobota, 20 lipca 2013

KRUSZON

Kruszon to nic innego jak lekki alkoholowy napój wytwarzany w oryginale z białego wina (lub szampana) cukru i pomarańczy, z dodatkiem różnego rodzaju owoców owoców, wody sodowej i lodu.
 Oczywiście od wersji oryginalnej są odstępstwa - jak ze wszystkimi przepisami bywa 😊
Tak więc, i u mnie oryginalny przepis na kruszon uległ delikatnej modyfikacji. Ale i tak wyszedł pyszny! 
Polecam na spotkanie ze znajomymi, albo ... babski sabat 😉





Składniki:
  • wino białe (musujące lub nie)
  • nektar pomarańczowy
  • owoce: u mnie: arbuz, truskawki, nektarynki, pomarańcze, limonka
  • lód
  • mięta
  • woda gazowana
  • kilka kropli grenadiny



Wykonanie:

W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym i odrobiną wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce. Na upalne dni - rewelacja!



JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA

Szybkie ciasto bez pieczenia. 
Nie wymaga dużego nakładu pracy, 
skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))



Składniki:
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
  • 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej)
  • 1 galaretka morelowa (na wierzch)
  •  puszka moreli
  •  herbatniki lub biszkopty
Wykonanie:

Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki, a następnie jabłka wymieszane z galaretką. Na wierzch układamy morele.




Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową. 





Schłodzić w lodówce - do całkowitego stężenia.