niedziela, 30 czerwca 2013

KUJAWSKI KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i  dobrej kiszonej kapuście (kiszonej - a nie kwaszonej czyli zakwaszanej octem). Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje I i II danie obiadowe👌
Nie wspomnę tutaj o zbawiennych wartościach kiszonek (zarówno kapusty jak i ogórków). Oprócz ogromnej porcji witamin, są one naturalnym probiotykiem. Tak więc ... mamy kolejny powód, aby powędrować po dobrą kiszoną kapustę i ugotować np kapuśniak 😃 Mój to taki kujawski, tradycyjny. Z dodatkiem i ziemniaków i kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu 😍 Tak, tak ... okazuje się, że jedno z drugim wcale się nie wyklucza. 



Składniki: (na duży gar)
  • ok 80 dkg kiszonej kapusty
  • ok 60 dkg żeberek wędzonych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera 
  • kawałeczek wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • u mnie dodatkowo: wywar po parzeniu białej kiełbasy + 3 białe kiełbaski
  • odrobina smalcu (do podsmażenia cebuli i kiełbasy)
Wykonanie:



Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania.
Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok 15-20 minut.  Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Zrumienioną całość wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ewentualnie na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna.






FRITTATA

Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku.

Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szynka
  • pomidor
  • groszek zielony 
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • masło klarowane


Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła sklarowanego. Wrzucamy szynkę, pomidor i groszek. Smażymy kilka minut. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.
Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu.