niedziela, 30 czerwca 2013

FRITTATA

Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku.

Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szynka
  • pomidor
  • groszek zielony 
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • masło klarowane


Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła sklarowanego. Wrzucamy szynkę, pomidor i groszek. Smażymy kilka minut. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.
Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu.



4 komentarze:

  1. Ale kolorowo i ile pyszności w tym omlecie jest :) Piękny

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pysznosci witaminowe xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pysznosci witaminowe xx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię jajka, a warzywka uwielbiam :) połączyłam obie miłości ;-)

      Usuń