czwartek, 20 czerwca 2013

PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI

Kolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku...


Składniki:

  • opakowanie makaronu penne
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • bazylia
  • natka lub koperek


Wykonanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!