Kolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku...
- opakowanie makaronu penne
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- puszka czerwonej fasoli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka papryka
- bazylia
- natka lub koperek
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
Danie w sam raz na upały, gdy lepiej jeść warzywne makarony niż ciężkie mięsa :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, chociaż w UK upały... mam nie grożą :-).Generalnie nie jestem amatorką mięsa, zdecydowanie wolę dania z makaronem, ryżem lub kaszą i warzywkami
UsuńSzybki i pyszny obiadek. Podoba mi się to połączenie z czerwoną fasolą. Bardzo ją lubię, a stosunkowo rzadko używam.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię czerwoną fasolę, więc często dorzucam puszeczkę tu... i ówdzie :-)A jak nie mam czasu tkwić w kuchni pół dnia, kombinuję coś z makaronu - jest szybko i smacznie :-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Jako amatorka makaronu pod każdą postacią z pewnością spróbuję:)
OdpowiedzUsuńTo szybciutkie i smaczne danie :-) Ja również zdecydowanie przedkładam makaron np. nad ziemniaki.
Usuńa kiedy dodajemy ta fasole? z zalewa?
OdpowiedzUsuńno tak, czasem zapomina się o rzeczach najistotniejszych :) Już uściśliłam przepis, dzięki za spostrzegawczość.Pozdrawiam :))
Usuń