środa, 22 maja 2013

KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH


Uwielbiam drobiowe żołądki!
Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( 
Najczęściej na żołądkach gotuję zupki.
 Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) 
Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?


Składniki:


  • ok 0,75 kg żołądków z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • kawałek pora 
  • kilka suszonych grzybków
  • liście laurowe, ziele angielskie, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 czubata łyżka masła
  •  posiekany koperek
  • odrobina majeranku

Wykonanie:


Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte,gotować ok 1h po je odcedzić, zalać  ponownie wodą,dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!





WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ. SMAK TRADYCYJI.

Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa.
 Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad  smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. 
Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką.



Składniki:

  • ok 1 kg  cebuli
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól,pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz.
Na koniec wykładamy naszą usmażoną cebulę na  lub obok wątróbki.