wtorek, 30 kwietnia 2013

KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Karkówka z kapustą do klasyka polskiego obiadu. 
Duet idealny ❤
Polecam!



Składniki:

  • 1kg karkówki
  • przyprawa do karkówki
  • 2 cebule
  • 1/2 kg  dobrej kiszonej kapusty
  • olej
  • majeranek
  • pieprz
  • musztarda


Wykonanie:


Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Obsypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, pieprzem. Smarujemy każdy plaster odrobiną musztardy. Odstawiamy do lodówki na 2h. Po wyjęciu -  podsmażamy na oleju, aż do zrumienienia ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na oleju po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili porzucamy poszatkowana kapustę kiszoną.  Podlewamy wodą, lekko całość solimy, mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i podsmażoną kapustę z cebulą.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1h. 
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem.






JAGODOWY DESER FIT

Bardzo lubię takie desery, które można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia - bo to samo zdrowie!
Tak jest i w tym przypadku... 
Jeśli mamy chudy jogurt i jagody bądź inne ulubione owoce w 15 minut można wyczarować fajny i zdrowy deser :-)


A potrzebujemy na 3 pucharki:
  • 250g jagód
  • 1 jogurt grecki 0% 200g
  • 1 serek  waniliowy 200g
  • płaska łyżka cukru

Wykonanie:

Jagody zasypujemy łyżką cukru i w małym rondelku podgrzewamy chwilę, aż puszczą sok. Studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z serkiem waniliowym. W szklanych pucharkach układamy wg naszej fantazji: najpierw jogurt, potem łyżeczkę naszych jagód z sokiem, znowu jogurt i ponownie jagody. Oczywiście warstwy można przełożyć np.granolą, ale wtedy deser będzie już ciut bardziej kaloryczny.





Piechotą do lata...