sobota, 27 kwietnia 2013

OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI

Lubię buraki pod każdą postacią. 
Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.
 Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... 
Polecam gorąco!


Składniki:

  • 6 buraczków średniej wielkości
  • 1 cebula (10 dag)
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku
  • sól, cukier, pieprz do smaku

Wykonanie:

 Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem     przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania  wymienionymi przyprawami.
Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane buraczki) :))


GALIMATIAS W GARNKU CZYLI GROCH Z KAPUSTĄ


Wydawało mi się, że groch z kapustą to klasyka polskiej kuchni i zarazem bardzo treściwe i naprawdę smakowite danie. Okazuje się jednak, że nie jest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy 😋
Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą tak, aby starczyło na kilka dni ... 😊
Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej raz, bo bardzo lubimy tę potrawę...




Składniki:
  • 400g grochu 
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 75g masła
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • jeśli nie jest to postny groch dodatkowo 25 dkg boczku
Wykonanie:

Jeśli używamy grochu całego, zalewamy go  wodą i odstawiamy na noc. Jeśli korzystamy w połówek nie musimy  wcześniej go moczyć. Groch gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu przez 30 minut na średnim ogniu. Kapustę szatkujemy i  krótko zagotowujemy z zielem angielskim i liściem laurowym. My lubimy to danio kwaskowe, gotuje więc kapustę razem w sokiem.
Cebule i boczek  kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle na złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy i razem podgrzewamy przez 10-15 minut, aż się ładnie połączą, ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Danie (podobnie jak bigos) im więcej razy odgrzewane, tym smaczniejsze:))