niedziela, 21 kwietnia 2013

MAJONEZOWE JAJKA NA ZIELONEJ SAŁACIE

Szybka i niezawodna przekąska, którą robię zarówno jak mam zaplanowaną wizytą znajomych, jak i bardzo często po prostu na kolację, bo jajka w lodówce są zawsze, majonez również, sałata lub pekinka też, więc 15 minut wystarczy, aby wyczarować fajne jedzonko. 
Oczywiście za każdym razem korzystam z innego "przybrania" moich jajek: czasami wkładam pomiędzy nie ćwiartki pomidorów, innym razem obsypuję groszkiem z puszki, no i zawsze obowiązkowo - duuuża ilość pachnącego szczypiorku!


Składniki:
  • ugotowane jajka
  • majonez
  • pieprz
  • szczypiorek
  • sałata
dodatkowo u mnie: plasterki rzodkiewki, szparagi konserwowe,plasterki świeżego ogórka

Wykonanie jest tak proste, że nie zamierzam zamieszczać "instrukcji" .


GALARETKOWY MISZ-MASZ

Potrzebujemy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2l mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego niskokalorycznego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • dowolne owoce
  • granola owocowa
  • jogurt truskawkowy


Wykonanie:

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wlewamy do szklaneczek na spód. Galaretkę rozrabiamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu,studzimy, kiedy zaczyna tężeć dodajemy do niej dżem truskawkowy i roztrzepujemy. Wylewamy na wystudzony budyń. Zieloną galaretkę rozrabiamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody, kiedy zaczyna tężeć dodajemy 2 łyżeczki słodkiej śmietanki. Roztrzepujemy i wylewamy na poprzednia warstwę. Na to wykładamy dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki), posypujemy granolą i polewamy jogurtem owocowym.