piątek, 19 kwietnia 2013

KASZANKA SMAŻONA Z CEBULKĄ

Kaszanka  nie jest droga, i nie wiem dlaczego spychamy ją na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ... 
i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniamy jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną .


Składniki:
  • około 400 g kaszanki
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie:

Na smalcu (ew. oleju) zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jednolitą masę) Doprawić  do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym  smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.
Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą. 



Wersja z surówką z ogórka kiszonego i cebuli oraz selerem konserwowym z marchewką.