poniedziałek, 8 kwietnia 2013

TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE W SOSIE WŁASNYM

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań.
Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki 😃



Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)
  • cebula 
  • sól, pieprz, 
  • majeranek
  • ząbek czosnku (jeśli lubimy)
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśniętą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa mokrymi dłońmi  formować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym...



Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej TUTAJ, którą wszyscy bardzo lubimy :)



SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu greckiego
  • sól
  • odrobina cukru
  • koperek


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew, jabłko ścieramy na oczkach, pora drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem i chłodzimy w lodówce co najmniej 1h. Podajemy jako dodatek - do obiadu lub do mięska na grillu.