wtorek, 26 marca 2013

GRZYBOWA Z GRZYBÓW SUSZONYCH

Stwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie rodzinka w Polsce. 
A jak są grzybki to gotuje się albo bigos, albo zupę grzybową. 
Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową.





Składniki:

  • suszone grzyby (ok 100g na duży garnek)
  • 1  marchew
  • 1 pietruszka
  •  kawałek selera
  • 2 małe cebule
  •  liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • łyżka mąki pszennej
  • słodkiej śmietany 30% 
  • masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach warzywa:marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby. Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone grzyby z cebulą. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody - zaciągnąć naszą zupę. Żeby złagodzić smak zupy grzybowej i sprawić, żeby była aksamitnie delikatna, nie zważając na kalorie :) dodaję do niej zawsze śmietankę 30%. Posypać natką.
Serwować z makaronem (fajnie pasują łazanki lub drobne nitki rosołowe) lub czystą - bo zupka jest dość gęsta.











GOTOWANY SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM

Prosty, pyszny i zdrowy obiadek ... 😊



Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki i selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżeczka mąki
  • śmietana 18%
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, sól i pieprz. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Następnie sos zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego.
Podajemy z ryżem albo z ziemniakami.