środa, 20 marca 2013

KLASYCZNA PASTA JAJECZNA

Uwielbiam wszystko, co można zrobić z jajek 😍
 Dziś zapraszam na klasyczną pastę jajeczną. Oczywiście robię też jej różne wariacje wzbogacając smak dodatkami, ale dziś wersja podstawowa tego pysznego przysmaku 😎



Składniki:
  • 4-5 ugotowanych jajek
  • łyżka majonezu
  • trochę musztardy (do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Wykonanie:

 Ugotowane jajka ścieramy na tarce na oczkach (lub podusić widelcem), dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. 







EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Postanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten "pierwszy raz" był baaardzo dawno temu i trauma nieudanych eklerków poszła w zapomnienie, dziś było drugie podejście. Zdecydowanie lepsze od poprzedniego, chociaż to wciąż jeszcze nie jest szczyt marzeń... ale ... trening czyni mistrza, tak więc na pewno będzie i podejście trzecie.
Myślę, że powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia, żeby jeszcze lepiej je wysuszyć. No i koniecznie muszę zaopatrzyć się w porządny rękaw piekarniczy. Wyciskanie dość ciężkiego ciasta przy użyciu woreczka foliowego - nie bardzo zdawało egzamin...

Składniki:
  •  szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4  jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
W rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem  lub drewnianą łyżką.
Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,  formując podłużne eklerki, bądź okrągłe ptysie, zachowując odpowiedni odstęp (nasze eklerki będą rosły podczas pieczenia).
Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. 
U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.
Na krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń na 0.5 l mleka
  • cukier wg zaleceń na opakowaniu budyniu
  • łyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia
  • 100 g miękkiego masła
Budyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.
Po otrzymaniu gładkiego kremu, chłodzimy go w lodówce ok 2h, po czym napełniamy nim nasze eklerki.