niedziela, 10 marca 2013

KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:


  • 7-8 cienkich paróweczek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  •  koncentrat pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, 


Wykonanie:

Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 10-5 minut,dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy przecierem oraz  przyprawami wg uznania.
Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem.

Szybciutka i tania przekąska na kolację lub jak kto woli danie obiadowe :) ze względu na przewagę kiełbaski nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku.