poniedziałek, 4 marca 2013

GULASZ ZE SCHABU W SOSIE ŚMIETANOWYM

Lekkie danie obiadowe, które smakuje właściwie wszystkim ❤, bo któż nie lubi chudego, miękkiego mięska w pysznym śmietankowym sosie? 
Do tego dowolnie: ziemniaki lub ryż, ulubiony dodatek 
i obiadek full wypas gotowy 😉

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 18%
  • koperek
  • sklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w sporą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem (ja dałam ziołowy). Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na sklarowanym maśle. Dodajemy pokrojony schab, podsmażamy mięsko ze wszystkich stron. Podlewamy niewielką ilością wody, do której dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 40 min, do miękkości i odparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.
Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj


ZIEMNIACZANE KULECZKI

Z niedzielnego obiadu zostało mi sporo gotowanych ziemniaków. 
Ponieważ kopytka były w ub.tygodniu, postanowiłam wykorzystać je do ziemniaczanych kuleczek.


Składniki:
  • ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • odrobina majeranku
  • bułka tarta
  • odrobina oleju

Wykonanie:

Ziemniaki utłuc, bądź przepuścić przez praskę ( ponieważ miałam je z poprzedniego dnia wcześniej podgrzałam je w mikrofali).Cebulkę przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do ziemniaków, wraz z mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. 
Podawać jako przekąskę z ketchupem bądź jako dodatek obiadowy do mięska.