Lekkie danie obiadowe, które smakuje właściwie wszystkim ❤, bo któż nie lubi chudego, miękkiego mięska w pysznym śmietankowym sosie?
Do tego dowolnie: ziemniaki lub ryż, ulubiony dodatek
i obiadek full wypas gotowy 😉
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- śmietana 18%
- koperek
- sklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w sporą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem (ja dałam ziołowy). Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na sklarowanym maśle. Dodajemy pokrojony schab, podsmażamy mięsko ze wszystkich stron. Podlewamy niewielką ilością wody, do której dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 40 min, do miękkości i odparowania większości płynu. Na zakończenie dodajemy 2 łyżki śmietanki i posypujemy obficie koperkiem.
Zjadamy z makaronem, kaszą albo tak jak na załączonym zdjęciu z ziemniaczkami oraz surówką z papryki i ogórka przepis tutaj