Z niedzielnego obiadu zostało mi sporo gotowanych ziemniaków.
Ponieważ kopytka były w ub.tygodniu, postanowiłam wykorzystać je do ziemniaczanych kuleczek.
Ponieważ kopytka były w ub.tygodniu, postanowiłam wykorzystać je do ziemniaczanych kuleczek.
- ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- cebula
- sól
- pieprz
- jajko
- odrobina majeranku
- bułka tarta
- odrobina oleju
Wykonanie:
Ziemniaki utłuc, bądź przepuścić przez praskę ( ponieważ miałam je z poprzedniego dnia wcześniej podgrzałam je w mikrofali).Cebulkę przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do ziemniaków, wraz z mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Podawać jako przekąskę z ketchupem bądź jako dodatek obiadowy do mięska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz