piątek, 27 grudnia 2013

GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI

Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe. 
Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ...




Składniki:
Na klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz 
  • bułka tarta 
  • olej 
Na sos:
  •  300g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • bulion
  • mały pęczek pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki śmietany 18 %

Wykonanie:

Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się.
Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch  wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz