piątek, 20 września 2013

PUSZYSTA JAJECZNICA Z POMIDORAMI

Niedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na stole króluje jajecznica. Czasem jest z kurkami, czasem z pieczarkami a ostatnio z  szynką i pomidorem.
 Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta ....



Składniki: (na 2 osoby)
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • szynka
  • młoda cebulka
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek 
  • masło sklarowane

Wykonanie


W garnuszku rozbełtać jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulkę, następnie pokrojoną drobno szynkę oraz drobno pokrojonego pomidora. Chwilę smażyć mieszając, po czym wlać jajka i smażyć wg uznania. Ja lubię puszystą i nie wysuszoną jajecznicę, więc smażę ją na niewielki ogniu i obserwuję, kiedy zaczyna się ścinać. Odstawiam wtedy na bok, jeszcze chwilę mieszam a ona osiąga wtedy stan idealny. Na koniec wystarczy tylko posypać posiekanym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz