piątek, 28 czerwca 2013

SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ

Lekka i smaczna sałatka, z dużą dawką białka (kurczak, fasola). 
Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy.


Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy 400 g (lub 1 mała puszka 200g)
  • paczka (100g) ziaren słonecznika
  • mała kapusta pekińska
  • 2 łodygi selera naciowego
  • majonez
  • łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Wykonanie:

Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięso od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos:
Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji, bo to zależy od tego, czego przeważającą ilość lubimy w sałatce: czy majonezu czy jogurtu. Ja dodaję jogurt, żeby "przełamać" ciężkość samego majonezu i nadać sałatkom lekkości. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z sosem. Solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy dużą ilość świeżo posiekanego koperku.
Sosem zalewamy sałatkę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1h do lodówki.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ja również, lekkie, zdrowe i pozywne :) no i smaczne oczywiście! :)

      Usuń
  2. Mniammm...bardzo dobra, zagoscila na stale na moim stole :-)

    OdpowiedzUsuń