Zamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup czy sosów. Ja przygotowuję zazwyczaj duży gar bulionu, dzielę na porcje i zamrażam.
Przepis na domowy bulion (wywar) jest dziecinnie prosty :)
Potrzebujemy:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
seler naciowy
1 por
2 cebule
gałązka lubczyku
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
sól
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać, podzielić na mniejsze części, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Cebulę obsmażyć nad ogniem.Najwygodniej jest wbić ją na widelec i trzymać chwilę nad palnikiem obracając ze wszystkich stron. Dodać ją do gotowanych warzyw.Całość zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zmniejszyć ogień i gotować min. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy gałązkę lubczyku. Przecedzamy i bulion gotowy.
ja też tak czasami robię, bardzo przydatna rzecz
OdpowiedzUsuńA jak pani mrozi bulion?W woreczkach,jakiś specjalnych kubeczkach?W jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńNajczęściej w plastikowych pojemniczkach (chyba o pojemności 0.7l). Bulion jest esencjonalny, więc z powodzeniem możesz potem dolać do niego wody gotując np. zupę :)
Usuń