Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową.
Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.
Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.
Składniki: (ok 20 ślimaczków)
- opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych)
- 1 jajko do posmarowania ślimaczków
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- odrobina cynamonu
- odrobina cukru waniliowego do posypania ślimaczków
- 50g rodzynków
Wykonanie:
Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz