Bardzo lubi臋 potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... to taka szybka i prosta forma obiadu na co najmniej 2 dni 馃槈
Bigos cyga艅ski nie ma za du偶o (a w艂a艣ciwie nic) wsp贸lnego z naszym tradycyjnym bigosem. Nie zawiera grama kapusty, a podstaw膮 jest ...
cebula 馃槉
Ale jest pyszny!
Innowacyjny 馃憣, o troch臋 innym smaku ...
Ma艂e klopsiki w otoczeniu s艂odkiej cebulki, pieczarek i og贸rka kiszonego
w pysznym pomidorowym sosiku!
Ale jest pyszny!
Innowacyjny 馃憣, o troch臋 innym smaku ...
Ma艂e klopsiki w otoczeniu s艂odkiej cebulki, pieczarek i og贸rka kiszonego
w pysznym pomidorowym sosiku!
Sk艂adniki:
- 1 kg cebuli
- 0.5 kg mi臋sa mielonego z kark贸wki
- 0.5 kg pieczarek
- 3 og贸rki kiszone
- s贸l
- pieprz zio艂owy
- ostra i s艂odka papryka
- majeranek (do klopsik贸w)
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Zaczynamy od zmielenia mi臋sa na nasze male艅kie klopsiki. Mi臋so doprawiamy tak jak na zwyk艂e mielone: sol膮, pieprzem, papryk膮, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielko艣ci orzecha w艂oskiego i sma偶ymy na oleju.
Cebul臋 kroimy w pi贸rka, i sma偶ymy na oleju na z艂oty kolor.
Kiedy cebula jest podsma偶ona na z艂oty kolor, dok艂adamy pokrojone cienko pieczarki.
Ca艂o艣膰 doprawiamy do艣膰 ostro: sola, pieprzem, papryk膮 s艂odk膮 i ostr膮, dodajemy koncentrat pomidorowy, i dusimy na ma艂ym ogniu ok. 20 min. Nie musimy podlewa膰 potrawy wod膮, gdy偶 pieczarki puszcz膮 nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki og贸rki kiszone (fajnie zaostrzaj膮 smak).
Mieszamy, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i... c贸偶.... zjadamy z apetytem 馃槏
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz