niedziela, 7 kwietnia 2013

BIGOS CYGA艃SKI

Bardzo lubi臋 potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... to taka szybka i prosta forma obiadu na co najmniej 2 dni 馃槈 
Bigos cyga艅ski nie ma za du偶o (a w艂a艣ciwie nic) wsp贸lnego z naszym tradycyjnym bigosem. Nie zawiera grama kapusty, a podstaw膮 jest ... 
cebula 馃槉
Ale jest pyszny! 
Innowacyjny 馃憣, o troch臋 innym smaku ... 
Ma艂e klopsiki w otoczeniu s艂odkiej cebulki, pieczarek i og贸rka kiszonego 
w pysznym pomidorowym sosiku!


Sk艂adniki:
  • 1 kg cebuli
  • 0.5 kg mi臋sa mielonego z kark贸wki 
  • 0.5 kg pieczarek
  • 3 og贸rki kiszone
  • s贸l
  • pieprz zio艂owy
  • ostra i s艂odka papryka
  • majeranek (do klopsik贸w)
  • koncentrat pomidorowy 

Wykonanie:

Zaczynamy od zmielenia mi臋sa na nasze male艅kie klopsiki. Mi臋so doprawiamy tak jak na zwyk艂e mielone: sol膮, pieprzem, papryk膮, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielko艣ci orzecha w艂oskiego i sma偶ymy na oleju.




Cebul臋 kroimy w pi贸rka, i sma偶ymy na oleju na z艂oty kolor.


Kiedy cebula jest podsma偶ona na z艂oty kolor, dok艂adamy pokrojone cienko pieczarki.


Ca艂o艣膰 doprawiamy do艣膰 ostro: sola, pieprzem, papryk膮 s艂odk膮 i ostr膮, dodajemy koncentrat pomidorowy, i dusimy na ma艂ym ogniu ok. 20 min. Nie musimy podlewa膰 potrawy wod膮, gdy偶 pieczarki puszcz膮 nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki og贸rki kiszone (fajnie zaostrzaj膮 smak). 
Mieszamy, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i... c贸偶.... zjadamy z apetytem 馃槏




Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz