Buraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne!
Darzę je miłością bezgraniczną! 😎 Pod wszelką postacią!
Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają.
Darzę je miłością bezgraniczną! 😎 Pod wszelką postacią!
Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają.
Składniki:
- kilka ugotowanych buraków
- łyżka sklarowanego masła (może być zwykłe jeśli nie mamy sklarowanego)
- łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- cukier
- kilka kropli cytryny
Wykonanie:
Buraki ścieram na grubych oczkach. Przekładam do rondelka, gdzie rozpuściłam wcześniej sklarowane masło i podsmażyłam na nim na złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.
Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem...
Podobnie jak i do kapusty kiszonej nie dodaję do buraczków mąki.... w postaci zasmażki. Zasmażone z masełkiem są pyszne!
Uwielbiam buraki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do listy Top Blogi!
dzięki za zaproszenie, wpadnę na pewno :) pozdrawiam:)
Usuń