Dziś dla odmiany obiad z wieprzowiny.
Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.
Kupiłam 6 pięknych steków wieprzowych i były bitki wieprzowe.
Składniki:
- steki wieprzowe (z karkówki)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- odrobina słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony na oleju aż do delikatnego przyrumienienia. Cebulkę pokroiłam i usmażyłam na złoty kolor na osobnej patelni. Podsmażone mięso wraz z wytworzonym sosikiem przelałam do cebulki. Dorzuciłam ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i podlałam odrobiną wody. Dusiłam na małym ogniu ok 45 minut. Po sprawdzeniu, że mięso jest już miękkie, sos można doprawić łyżką śmietany (jeśli wolimy jaśniejszy i delikatniejszy) i posypać koperkiem.
Podawać najlepiej z kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz