poniedziałek, 31 grudnia 2012

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

Bardzo lubię sałatki zarówno z dodatkiem makarony ryżowego jak i z dodatkiem zielonego ogórka. Ogórek nadaje lekkości każdej sałatce. 
Trzeba tylko liczyć się z tym, że może on po kilku godzinach puścić w sałatce sok, co nie jest zbyt efektowne. Dlatego zawsze wcześniej usuwam z ogórka miękki, wodnisty środek z pestkami, po czym delikatnie posypuję solą i odstawiam na jakiś czas. 
Powstałą wodę odlewam, ogórki odciskam i już mam gwarancję, że  nic nie popsuje mojej sałatki... 😎




Składniki:
  • makaron w kształcie ziarenek ryżu
  • jeden zielony długi ogórek (lub kilka gruntowych)
  • około 300 g szynki konserwowej lub chudej szynki drobiowej
  • sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • zielony koperek

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ogórek pokroić w kostkę - ja dodając świeżego ogórka do jakiejkolwiek sałatki po pokrojeniu solę go, i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odlewam sok, który ogórek puścił pod wpływem soli - mam gwarancję, że sałatki nie "podchodzą" wtedy wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sosem koperkowo-ziołowym i połączyć ze wszystkimi składnikami.

Schłodzić... oczywiście, jeśli się zdąży...



ŚLEDŹ PO WĘGIERSKU


Składniki:

  • 5-7 płatów matiasa
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ogórki konserwowe
  • 100g pieczarek
  • 1/4 szkl oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz  pieczarki. Smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wystudzić. Namoczone wcześniej matiasy przekładać warstwami sosu. Schłodzić w lodówce 



KRAJANKA ŚLEDZIOWA

Krajankę śledziową możemy zrobić jako przekąskę imprezową, danie wigilijne albo zupełnie bez okazji, jeśli tylko lubimy smak śledzi. 
Słone matiasy bardzo fajnie komponują się tutaj ze słodkawym ogórkiem konserwowym i czerwoną, konserwową papryką. 
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 250 g matiasów
  • 3 ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • 2 cebule
  • zielony koperek
  • odrobina ostrej papryki
  • olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy (2-3h), odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórek konserwowy kroimy w kostkę, tak samo czerwoną konserwową paprykę i cebulkę. W szklanej misce układamy warstwowo: paprykę, śledzie, ogórek i cebulkę, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i posypujemy zielonym koperkiem. Jeśli lubimy smak i zapach czosnku pomożemy dodać go również drobno siekając.  Trzymamy w lodówce i zjadamy... kiedy mamy ochotę na słoną przekąskę.





KWAŚNICA CZYLI WSPOMNIENIE WYCIECZEK W GÓRY


Każdego roku, weekend majowy spędzaliśmy wraz ze znajomymi w górach - co roku gdzie indziej. Z wyjazdów tych pozostało mi pół albumu zdjęć oraz wspomnienie niesamowicie pysznej kwaśnicy. 
Myślę, że nigdzie nie smakuje ona tak jak właśnie w górach.
Aby wspomnieniom stało się za dość, postanowiłam trochę "przerobić" nasz kujawski kapuśniak na góralską kwaśnicę, kiedy tylko udało mi się kupić wędzone żeberka (w UK niestety nie jest to rzeczą łatwą).
Kwaśnica wyszła rewelacyjnie. 
Gotuję ją, kiedy tylko "najdzie" mnie ochota na coś kwaśnego - bo kwaśnica jak sama nazwa wskazuje, musi być kwaśna.
Tą pyszną zupkę można serwować na dwa sposoby: z ziemniakami albo bez - wg upodobań ...
U mnie wersja z ziemniakami ... 
Zapraszam :)




Składniki:


    • ok 75 dag kwaśnej kapusty kiszonej
    • 1 duża cebula
    • 5 dag grzybów suszonych
    • pasek wędzonych żeberek, 
    • kawałek wędzonego boczku lub laska dobrej kiełbasy
    • 1 pietruszka
    • 2 marchewki
    • kawałek selera
    • pieprz
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 ziemniaki
    • sól
    • ziele angielskie
    • liść laurowy

    Wykonanie:


    Z żeberek, boczku, marchewki, pietruszki, selera, ziela, liści laurowych i czosnku ugotować wywar. 
    Wyjąć żeberka i boczek.
    W czasie gotowania, można ugotować osobno ziemniaki pokrojone w sporą kostkę, która na końcu dorzuca się do ugotowanej już zupy.
    Do wywaru dajemy pokrojoną kapuste razem z woda , przyprawy, grzybki i cebule pokrojona w kostkę.
    Gotujemy, aż kapusta zmięknie.
    Zeberka kroimy wzdłóż kości dzielac je na porcje, boczek wedlug upodoban np. w kostkę. Dodajemy to wszystko  do zupy i czekamy, aż się zagotuje. 
    W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, które po ugotowaniu dorzucamy do zupy.

    Zwolennicy bardziej treściwych zup mogą dodać jeszcze  zasmażkę, ja uważam to za zbyteczne bo zupka sama w sobie jest bardzo treściwa. 






    NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE MOJEJ MAMY

    Zawsze się udaje, co jest dla mnie rzeczą ważna, szybko się robi - nie mniej ważne, długo zachowuje świeżość i ... jest przepyszny!

                   Nie było uroczystości w naszej rodzinie, która odbyłaby się 
                          bez udziału tego pysznego jabłecznika.
                                                Jest on już u nas historią ...

    Składniki:


    • 2 szkl. mąki
    • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 szkl. cukru pudru
    • 3 łyżki śmietany
    • 1/2 kostki roztopionego tłuszczu
    • 1 całe jajo
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • aromat cytrynowy
    • mus jabłkowy (duży słoik)

    Wykonanie:

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. Wyłożyć na średnią blachę lub średnią tortownicę, na to mus jabłkowy, lub jeśli ktoś woli jabłka. Wierzch posypać kruszonka. Piec ok.50 min w temp.180st.