poniedziałek, 31 grudnia 2012

KRAJANKA ŚLEDZIOWA

Krajankę śledziową możemy zrobić jako przekąskę imprezową, danie wigilijne albo zupełnie bez okazji, jeśli tylko lubimy smak śledzi. 
Słone matiasy bardzo fajnie komponują się tutaj ze słodkawym ogórkiem konserwowym i czerwoną, konserwową papryką. 
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 250 g matiasów
  • 3 ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • 2 cebule
  • zielony koperek
  • odrobina ostrej papryki
  • olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy (2-3h), odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórek konserwowy kroimy w kostkę, tak samo czerwoną konserwową paprykę i cebulkę. W szklanej misce układamy warstwowo: paprykę, śledzie, ogórek i cebulkę, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i posypujemy zielonym koperkiem. Jeśli lubimy smak i zapach czosnku pomożemy dodać go również drobno siekając.  Trzymamy w lodówce i zjadamy... kiedy mamy ochotę na słoną przekąskę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz