wtorek, 24 czerwca 2025

KUSKUS PERŁOWY Z WARZYWAMI

Kuskus perłowy 😀😊 - to moja wielka miłość już od wielu lat! 
To rodzaj makaronu (mimo, że przypomina kaszę) produkowanego z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, białko roślinne oraz błonnik pokarmowy. Niewątpliwą zaletą kuskusu jest to, że składa się tylko z jednego składnika, a mianowicie z mąki pełnoziarnistej. Te małe, perłowe kuleczki idealnie sprawdzają się w jako dodatek do sosów, zup, sałatek, albo jako samodzielne danie. Jak wspomniałam na początku uwielbiam go i często używam w mojej kuchni. 
Bardzo lubię wersję kuskusu z warzywami i z tą wersją zapoznam Was poniżej 👌



Składniki:
  • 100 g kuskusu perłowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
Wykonanie:


Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypujemy kuskus. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojony drobno seler naciowy, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz seler. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy: sól i pieprz ziołowy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy całość około 10 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do ugotowanego wcześniej kuskusu. Mieszamy i posypujemy posiekaną zieleniną.