Przepis zaczerpnięty z niezawodnego bloga Krystyny "Takie tam moje pomysły". Ciacho wyglądało tak pysznie, że postanowiłam odtworzyć przepis z lekką modyfikacją. Niestety nie miałam rabarbaru malinowego, tylko zielony, więc kolorystyka rabarbarowego budyniu jest ... taka sobie 😉 Poza tym do rabarbaru (miałam go za mało) dodałam 2 jabłka i 3 morele. Taka moja kombinacja. Krystyna bardzo dokładnie (jak zresztą zawsze) opisała przygotowanie ciasta, więc zachęcam do przeczytania oryginalnego przepisu.
Gorąco polecam kruszonkowe ciasto z tego przepisu - jest pyszne! Myślę, że będę z niego korzystała przy innych przepisach, w końcu lato i wysyp pysznych owoców przed nami 😍
Składniki na kruszonkowe ciasto: (u mnie tortownica 23 cm)
- 500 g maki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 275 g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki
- 5 żółtek od dużych jaj (białek nie wykorzystujemy więc można zamrozić)
Składniki na warstwę budyniową:
- 900 g pokrojonego na drobno rabarbaru
- 2 pokrojone w kostkę jabłka
- 3 pokrojone morele
- 350 g cukru
- 3 op budyniu śmietankowego albo waniowego (moje 2 szt o wadze 60g każdy i 1 szt - 40g)
- 1 l wody
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy (ja używałam haka od miksera) do uzyskania sypkiej kruszonki. 2/3 kruszonki wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy, tworząc spód i niewysoki rant. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 minut. Pozostałą część kruszonki wstawiamy do lodówki. Podpieczony spód studzimy, posypujemy niewielką ilością bułki tartej i przygotowujemy budyń.
Wykonanie budyniu:
W rondelku umieszczamy rabarbar, jabłka i morele. Zalewamy 500 ml wody. Dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać (mieszając od czasu do czasu). W 500 ml wody rozpuszczamy 3 budynie. Wlewamy je do gotujących się owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Otrzymany budyń wykładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy, a na wierzch wsypujemy pozostałą część kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz